Bağışlarınızla gençlik kollarını destekleyin!
Bilkent Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünde Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Gürselin, eşi Orta Doğu Teknik Üniversitesinden (ODTÜ) Prof. Dr. Mayda Gürsel ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Covid-19 Türkiye Platformu çatısı altında geliştirdiği yerli VLP aşısı, Faz 1 klinik çalışmasında 36, Faz 2 çalışmasında da 340 gönüllüde uygulandı.
VLP aşısının yeni başlayan Daha önce Covid-19 aşısı olmuş bireylerde VLP aşısının mRNA aşısına (BNT162b2; Comirnaty) kıyasla güvenliliği, etkililiği ve immünojenisitesinin değerlendirildiği randomize, açık etiketli, paralel dozlamalı, karşılaştırmalı Faz IIb çalışması başlıklı Faz 2b çalışması için 600 gönüllü aranıyor.
Çalışmaya katılacak gönüllülerin 300ünde tek doz Biontech aşısı, diğer 300 gönüllüye de tek doz VLP aşısı uygulanacak. İki grup halinde aşılamaların sürdürüleceği bu çalışmada, daha önce 2 doz Biontech aşısı olmuş gönüllüler çalışmaya katılabilecek.
ETKİNLİĞİ YÜKSEK AŞI OLDUĞU SAPTANDI
Öte yandan VLP tabanlı yenilikçi Covid-19 aşısı, farklı varyantlara karşı hızla hazırlanabiliyor. Daha önceki Faz çalışmalarında güvenli, iyi tolere edilebilen ve etkinliği yüksek aşı olduğu saptandı. Faz 2b klinik çalışmaları kapsamında; 18-65 yaş aralığında, Covid-19 enfeksiyonu bulunmayan, son aşı olmasının üzerinden en az 3 ay geçmiş olma şartları aranılan gönüllülere koldan kas içine ya tek doz Biontech ya da cilt altına tek doz VLP aşısı uygulanacak.
Gönüllülerin immün tepkileri ve aşıya gösterdikleri etkiler belirlenecek ve VLP aşısının Biontech aşısına karşı etkililiği ve güvenliliği karşılaştırılacak. VLP aşısının Faz 2b çalışması halen faal olan 3 merkezin yanında diğer illerde açılacak yeni merkezlerde de yürütülecek. (DHA)
aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/tools/sitemaps/x/feed_category_news.php’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;